hom meid

hom meid

marți, 4 martie 2014

Bernkasteler Doctor, cel mai faimos si cel mai scump plai viticol ... din Germania.


      Numerosi specialisti si pasionati de vin francezi, dupa o vizita prin cramele de pe valea Moselei, afirma ca vinurile rosii cele mai bune se fac in Franta si cele mai bune vinuri albe in Germania.
      Nemtii sunt mai moderati cu laudele, iar producatorii sunt reticenti in a face comparatii intre ei. Ba chiar la nivel de comunitate se simte o doza mare de invidie de la un vecin la altul, vorba lui Charlie ”valea (Moselei, in cazul asta) e prea ingusta pentru toti”; lucru de inteles oarecum cand aproape toata lumea face vin si vrea sa-l mai si vanda.
      Cu toata rivalitatea si concurenta acerba, orice producator sau comerciant de vinuri neamt iti va recunoaste ca la Berncastel Cues (un soi de Ceptura romaneasca, desigur la alt nivel) si mai exact pe plaiul numit Bernkasteler Doctor, cresc si rodesc cele mai bune vite de vie din soiul riesling.
      Suprafata acestui plai nu depaseste 3,5 hectare si pe langa compozitia deosebita a solului, forma concava a dealului si expunerea sporesc complexul de factori pozitivi ce duc la obtinerea unor vinuri exceptionale.
      Apelatiunea de Doctor nu vine de la vreun cadru medical celebru din zona cu inclinatii de podgorean, ci de la un cardinal sosit de la Trier prin secolul 13, bolnav si cu un picior in gropa. Salvarea acestuia vine dintr-o cura bahica cu riesling produs din acest loc, recunoscut si botezat mai apoi ca adevaratul ”doctor” izvorator de vinuri tamaduitoare. 
      Dintre posesorii unor vii pe acest plai s-a remarcat de-a lungul anilor H. Thanish, urmasii acestuia (divizati acum in doua familii, dar cu acelasi nume pe eticheta) au reusit sa pastreze majoritatea suprafetei in proprietate si sa mentina calitatea vinurilor neschimbata.
       In prezent e considerata cea mai scumpa portiune cu destinatie agricola din Germania, as fi curios de o comparatie cu terenuri echivalente din Bordeaux sau de ce nu din Ceptura, Urlati sau Intorsura Buzaului. :)

       Cu siguranta in imediata vecinatate mai sunt destui producatori si plaiuri valoroase, dar faima de ”doctor” nu a reusit sa o mai intreaca nimeni, restu se multumesc cu statutul de asistenti, soferi de salvare, portari, etc. in podgoria Berncastel Cues.











       Daca tot m-am legat de Ceptura prahoveana, as vrea sa vad peste cativa ani ce colegi mai raman in hospital alaturi de dr. Davino ?!


2 comentarii:

  1. Foarte frumos. Pot sa adaug ca din Doctor se fac, ca peste tot in valea Mosel, rieslinguri seci si dulci plus toate formele intermediare. Chiar daca vinurile seci pot fi exceptionale (de exemplu produs de Wegeler) faima cea mai mare o au vinurile dulci, partial botritizati. Pe langa faptul, ca in aceasta vie mustul ajunge de obicei la concentratii de zahar mare, vinurile din Doctor sunt usor diferite de vinurile produse din alte vii foarte apropiate cu expunere si teren asemenator. Sunt specialisti care recunosc un Doctor. Vinurile au o textura mai deasa, sunt mai putin jucause, aromele mai putin florale si fructoase ci mai "seriose". Deseori amintest de frunza de dafin (laur).
    Pe de o parte, faima este mare, dar sunt critici care spun ca in prezent nu exista producator care reuseste sa valorizeze pe deplin potentialul calitativ al viei. Un motiv simplu ari putea sa fie faptul ca vinurile din Doctor se vand usor, la pret mare.

    Positia si delimitarea exacta http://weinlagen-info.de/#lage_id=153

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc de precizari. Asa e, se simte o asprime/mineralitate mai accentuata, pe care am mai intalnit-o la vinuri produse in Wurzgartenul de la Urzig.

    RăspundețiȘtergere