hom meid

hom meid

marți, 18 ianuarie 2011

Gewurztraminer de exceptie, made in S.C.D.V.V. Blaj



“Gerwursti sau cremwursti ?” ma intreba un amic la telefon, contrariat de aceasta denumire atat de ciudata pentru un strugure.
Daca producatorul de la Jidvei ar fi inclus acest soi  in celebra gama “fata in iarba”, poate altfel ar fi sunat in urechile amatorilor de spritzuri  la terasa.
Momentan el ramane varietatea mult mai aromata a traminerului roz, traminer care la randul sau are o istorie foarte intortocheata si dupa ultimele cercetari se pare ca ar fi o clona mutanta a soiului savagnin blanc.
Boabele la maturitate au o culoare roz spre rosu deschis, foarte asemanatoare cu cea a soiului steinschiller, in zonele mai calde aduce un pic chiar si cu pinot grisul.
Cele mai cunoscute vinuri din gewurztraminer sunt cele produse de francezi in Alsacia, cele de pe valea Rinului, dar si in regiunea Alto Adige din nordul Italiei.
La noi in tara doar Jidveiul a reusit sa il urce pe rafturile marilor retaileri, in rest Nachbil a mai scos un vin in 2008 si bineinteles statiunea de cercetare din Blaj, care a “aclimatizat”  acest soi in podgoria Tarnavelor.
Gewurztraminerul produs de Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Blaj (www.scvblaj.ro) costa incredibila suma de 11 lei (achiz. direct de la statiune) si este un vin de colectie, din struguri culesi tarziu, sec, cu o aciditate ridicata, o aroma foarte placuta de flori de salcam si miere, in miros si in gust se regaseste si o nota specifica boabelor atacate de putregaiul nobil (pe eticheta nu sunt mentionate prea multe informatii), postgust foarte lung si persistent;  partenerii de degustare au identificat si ceva arome de trandafiri si ananas (dar nu ananasul = hibridul producator direct isabella, intalnit in Oltenia si folosit in cupaj cu zaibar = siebel).
Personal il consider cel mai aromat si printre cele mai bune vinuri albe produse in Romania,  vinovat e si climatul racoros din podisul transilvanean, atat de potrivit pentru a dezvolta o complexitate de arome la strugurii albi. Raportat la pret si calitate, nu are concurenta in acest moment pe piata (la Nachbil de ex. costa 58 de lei).
Tot de la maestrii, care inca mai rezista in aceasta statiune (alaturi de d-na director Liliana Tomoiaga, specialist de prima mana in viticultura romaneasca) am achizitionat un spumant extra brut produs dupa metoda champenoise, cu o spumare bogata (stau marturie fatza de masa si cei din jur) si cu o perlare fina si de durata (minute bune) in pahar.
Imperialul extra brut e de gasit tot la un pret “prohibit” de 18,6 lei cu tot cu TVA.
Se cuvine sa amintesc si de materialul saditor produs la aceasta statiune (cu multe clone produse si omolgate) prin efortul sustinut a multor cercetatori entuziasti ce s-au perindat pe la Blaj : de la  sauvignon blanc (gros), feteasca alba, regala, riesling italian, traminer roz, muscat otonnel, pinot gris si pana la neburger, furmint si riesling de rhin.
Si sa nu uit citatul care insotea panoul de onoare (din vremuri apuse):  “ Cinste lor !”  cinste specialistilor si viticultorilor de la Blaj !

12 comentarii:

  1. tre' sa fac si eu rost de chestiile astea!
    Am o banuiala insa ca nu va fi usor...

    RăspundețiȘtergere
  2. butasii de vita ii trimit prin curierat in tara, de sticle nu stiu.
    dar sunt oameni foarte deschisi, fata de cei de la Pietroasa.
    incearca sa ii suni.

    RăspundețiȘtergere
  3. o sa incerc, si-ti spun. Apropos, n-am gasit zghihara in penny din urbe, aveau doar feteasca regala. Dar, daca vrei sa fii surprins, as zice sa incerci feteasca neagra "romania pitoreasca" facuta de niste baieti la urlati. face 10 lei in selgros si real(poate si-n altele)

    RăspundețiȘtergere
  4. acu am citit la tine despre o alta "romanie pitoreasca" :).
    daca imi aduc aminte o sa o cumpar.
    merita doar pt eticheta.
    si aici a trecut zghihara, desi nu era in categoria "bestbuy" pt bautorii de bere (4-8 lei/sticla).

    RăspundețiȘtergere
  5. Parca si pe la Recas au ceva gewurztraminer sau nu?

    RăspundețiȘtergere
  6. stiu ca la Recas au doar traminer roz, vinificat demidulce si vandut vrac.
    parca intr-un post de-al tau (cu vizita de la Recas) am citit despre degustarea unui traminer mai vechi la sticla ?! sau la George?

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu stiu ca l-am gustat, nu mai stiu daca am si scris despre el. Parca nu.

    Dar parca au si in gama Swabenwine soiul asta.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nici nu-mi inchipuiam ca cei de la Blaj mai fac vinul asta. Au trecut vreo zece ani de cand nu l-am mai vazut. Era deosebit si-n vremurile acelea. In gama schwabenwein actuala nu este nici un fel de traminer.

    RăspundețiȘtergere
  9. "Politica" de marketing (si nu numai) mai salveaza cate o statiune, spre bucuria noastra, a consumatorilor de vin.
    Cred ca vinurile de mai sus, ar fi o prezenta placuta si profitabila, pe rafturile (chiar si virtuale) ale Vindorului. :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Iti recomand un cupaj intre Gewurztraminer si Pinot Grigio, Byzantium Blanc de Transylvanie de la Cramele Halewood. Dupa parerea mea este un vin de exceptie si cu un raport calitate - pret excelent.
    Il poti cumpara si online
    http://www.winery-outlet.com/products/byzantium-blanc-de-transylvanie-2011

    RăspundețiȘtergere
  11. Din ce an era vinul?Merci anticipat!

    RăspundețiȘtergere