hom meid

hom meid

joi, 7 octombrie 2010

… si-mi ajuta sa pun inceput bun !





Cam asa suna o rugaciune la final, in mintea sau in vorbele drept maritoriilor, hotarati sa nu abandoneze urcusul anevoios pe scara raiului.

Fiind departe de asemenea ascensiuni duhovnicesti, incerc totusi sa atrag mila Tatalui ceresc, forta de munca a tatalui trupesc si monetarul prietenilor (de pahar) lumesti, pentru inceputul bun in desfasurarea experimentului vitivinocol.

In prelungirea unui gand mai vechi legat de infiintarea unei plantatii cu vita de vie, primavara lui 2010 mi-a dat imboldul, terenul si butasii pentru a trece si la fapte.

Neavand in spate mostenirea vreunui parinte din vechea secu’ si nici vreo matusa amara sau tamara proaspat mumificata, am pruces la plantat cu cateva sute de butasi si materiale auxiliare achizitionate din pusculita proprie, plus ceva bunavointa din partea unui tanar viticultor german de pe Mosel.

Pe scurt, proiectul – experiment – telenovela, arata cam asa : un total de suprafata plantata (in intervalul 2010-2012) de maxim doua hectare (de ce doua ar spune unii ? … pentru ca deja ar mirosii la industrial si la chestii mai putin controlate … ar spune altii !) orientate spre trei directii.

Una : ar fi o combinatie de riesling german si pinot gris, destinata pentru cules tarziu sau de ce nu … cules la stafidire, sa nu incerc sa fiu obraznic, dar ma gandesc si la icewine :) , si gerwurtztraminer tot la partea cu soiuri albe - rozalii.

A doua : stiu ca suna a moft (moftangii … de la Caragiale citire), o replica la vinurile Chateauneuf du Pape; din cele 13-15 soiuri ale cupajului ma limitez doar la grenache, syrah si mourvedre, plus tannat.

A treia si ultima combinatie (de butasi plantati si nu de struguri cupajati) si cea mai mare, ar fi constituita doar din soiuri romanesti : grasa, tamaioasa, busuioaca, feteasca si babeasca neagra.

Alooo !!! … fac zarva musterii, amuzati de asemenea povesti … da parca lipseste ceva !!!

??? …. Aaaaa, gata …. mi-am adus aminte : de neiertat, am omis combinatia de “Bordo”, cabenet + merlot + inca ceva soiuri. (uite ca e deja e inghesuiala pe 2 ha, unde sa le mai pun?!) :)

No binie … ar spune turcu din filmul ala celebru “morgan, morgen..?” cam asta e finishu primei parti din trilogia “stapanul viilor”.

In loc de P.S. … prima combinatie: cu riesling, pinot, gerwurtz se incheie la sfarsitul lunii asteia, la a doua: o parte din butasii frantzuji sunt comandati, iar la a treia: materialul saditor e de gasit la statiunea Pietroasa din primavara 2011, … si la cererea publicului amator de bordoleze precizez ca, cabernetul e undeva plantat din 92, cineva imi doneaza direct din cotul Rhonului niste petit verdot, mai lipseste merlotu si banii aferenti achizitionarii acestuia ;) .

Daca e vreun posesor de idei, ganduri curate si propuneri decente, poarta e deschisa … doar sa pofteasca ! (sa intre … evident ) ;)


8 comentarii:

  1. uuuuuuuuuuuuuuuuuuuaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa (stiu am exagerat, dar e foarte tare,amice)

    RăspundețiȘtergere
  2. Tot mai serios baiatul asta:) Precin buun fiind (asa cred io) tot nu ma asteptam la atata perseverenta. Ce sa zic? Talent la scris cu caru', de ma rusinez cu faculta aia mea de unde nu mi-am mai luat si nu o sa-mi mai iau in veci diploma...dupa cum bine ai habar:)) Prea mare aglomerare totusi. Sincer sa fiu nu ai invatat prea mare lucru de la nemti, desi ai mai fost acolo si ai mai si trait in vecinatatea lor: un lucru si bun tata. Prefer omul specializat pe "o mica bucatica" decat omul specialist in toate:) dar vorba unui precin din Moldova: Baaa tu ai gust de sampanie, dar buzunar de bere:) Promit sa vin o zi/doua la sapa si fro saptamana la baut:) Ce vrei acum?! Am devenit mitic dupa atatia ani geparce ge Banat! Sa ti se asculte rugaciunea de inceput!

    P.S. Extraordinare pozele:)

    de la Ionut Baias postare:)

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Nico : esti o draguta ... ca de obicei. ;)
    @ George si Alin : multumesc de urari, mai ales cand sunt din partea unor "cavaleri ai vinului". :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Ioane : doua vorbe de la tine sunt mai pretuite de mine, decat un tratat de viticultura. ;)
    Cat despre lucrul ala bine facut, intotdeauna rachiul de smochine va fi cu dedicatie pentru dumneata. :)
    In privinta "poligamiei" soiurilor in vie, stii bine ca Domnul a lasat pentru barbat o singura femeie (desi prevad ca o sa ai ceva obiectii :), dar la sortimentele de struguri e mana libera, unde sunt doua, trei sau noua, cu atat mai bine; doar nu iti inchipui ca tata Noe a sadit doar cabernet sau chardonnay?! :)
    Toate soiurile enumerate mai sus, sunt preferatele mele, si decat sa regret peste ani, incercand vreun compot produs la cotnari sau la husi, prefer bucuria recoltarii lor in toamnele viitoare.
    Poate de asta am si introdus cuv. experiment in postare, chiar e o provocare sa observ cum evolueaza o grasa, o busuioaca sau o tamaioasa in Clisura noastra draga, scaldate de razele soarelui reflectate in Dunarea mai mult sau mai putin albastra. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. de acord daca-i pe asa. stii ca-s de acord cu sexperimentarea:) io speram sa ma laud cunoscutilor ca sticlele alea de shiraz/san giovese pe care restaurantele cu staif se bat sunt din mica, dar celebra podgorie de la Susca:)dar ma resemnez cu gandul ca o sa bem productia impreuna... ptr experimenatre evident:)

    de la Ionut Baias postare

    RăspundețiȘtergere
  6. las' sa ne laude cunostiintele de gen feminin, dupa. ;)
    sau vrei sa incercam "degustari" in grup ?! :))
    ...............................................
    nu iti fa probleme cu birturile din horeca, platim gras pe baietii de la mustul.ro si sa vezi tu vanzare, mai ceva decat pita calda. :)

    RăspundețiȘtergere