hom meid

hom meid

luni, 11 mai 2009

Prin Serbia ( episodul 2 din telenovelas) !




Tocmai ce pomeneam in prima postare de inexistenta informatiilor despre productia vinicola a vecinilor sarbi, cand iata Valentin Ceafalau imi serveste o bomboana( pardon, bomba) mediatica : cica Romania bate Serbia ... la vin. Si inca la ce raport de forte pe terenul advers, adica ceva in genu unu contra o suta, mai exact Crama Oprisor contra celor 100 de producatori, importatori prezenti la festivalul de vin din Belgrad.
Unde mai pun la socoteala si imbulzirea publicului la stand (vreo 5.000 de gaturi uscate) plus tagma clericala, anormal de numeroasa pentru astfel de evenimente, basca pensionarii veniti cu paharelu' (riedel?), probabil fosti partizani de a lui Tito. :)
Trecand peste nostalgia (antipatia) vecinilor fata de tovarasul tito, nu pot sa nu remarc cateva mici "exagerari" enuntate de autor :
- "Dintre cei peste 100 de producatori si importatori prezenti la targ, doar vreo doi au excelat in calitate. In rest, am dat numai peste vinuri “bombonifere”, cu arome imbatranite si terne" ....... deci cei 98 ramasi erau cofetari si mai aveau si chestii expirate; ciudat targu asta !
- "Cu toate acestea, sarbii sunt mandri de vinurile lor, pe cele mai ciudatele prezentandu-le drept inovatii." ... ma repet, foarte ciudat ce s-a petrecut acolo, practic o adunatura de ciudati; gustai un vin si omu' iti spunea ca e uzzo :)
- "La concluzia din titlu au ajuns chiar si unii dintre vizitatorii targului (marea majoritate)" (adica Romania bate Serbia) ... :)) clar, astia erau toti anti-fotbal sau pro U.E.
- "In comparatie cu romanii, sarbii chiar iubesc vinul (si nu numai pe al lor), in magazine cele mai mici preturi fiind undeva la 10 euro pe sticla" .... si am protestat intotdeauna la reclamele cu bergenbier sau ursus de la nationala (degeaba, uite unde s-a ajuns); sigur preturi mici, la un salariu mediu de 100-150 de euro pe economie.
- " Poate ca eforturile producatorilor de vinuri de la noi ar trebui sa se indrepte si spre piete precum cea a Serbiei" ... asta e totusi o remarca buna, poate cea mai reala din articol.
Buuuun !
Eu am fost la un mic festival in orasul Vrsac, aproape de granita cu Romania, la care au fost prezenti aproximativ 25 de mici producatori precum si vreo 5 reprezentanti ai unor combinate vinicole si importatori; aglomeratia nu prea a fost, undeva la 1.000 de persoane in cele doua zile. Calitatea vinurilor a fost in proportie de 90% de la medie in sus, exceptand cele comercializate de reprez. combinatelor (mastodontii din era comunista, campioni la cantitate, mai putin la calitate si acum ... in genu murfatlarelor noastre). La un stand erau prezente si vinuri din gama La Cetate si River Route (poza de mai sus) produse la Oprisor, dar fara a iesi cu ceva in evidenta fata de restul vinurilor expuse. Din cele gustate, aproximativ 60, nu am remarcat caractere "bombonifere", imbatranite (doar cateva exceptii negative, dupa cum spuneam); din contra multe vinuri tinere, vioaie, cu arome placute si note fine (in special la cele albe).
Ciudate nu mi-au parut si nici inovatoare (ma refer la vinuri cat si la denumiri); ma rog fiecare cu gusturile lui. Erau doar niste vinuri "oneste" (citand pe careva) facute cu multa pricepere si daruire, cu punctul pe C de la calitate si nu de la cantitate.
Preturile din magazinele lor, fie specializate sau nu, sunt identice cu cele de la rafturile noastre, au si ei posirciile lor la 1 litru cu un euro, cat si vinuri de 20-30 de eu. Problema lor, e nivelul mediu de salarizare, cu mult mai scazut decat la noi, si situatia deloc usoara a economiei.
Ar fi o incercare curajoasa prezenta vinurilor romanesti pe piata lor, la fel ca si reversul.
Pana atunci merita facute niste degustari comparative intre "bomboanele" lor si caramelele noastre, cu amatori, profesionisti, pensionari si ceva fete bisericesti de pe la noi ! ;)

2 comentarii:

  1. Deci acolo se ascundea Cabernet Sauvignon-ul River Route. L-am cautat toata saptamana sa-l bagam in degustare si nu l-am gasit :(

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) era in underground ca si filmul lui Kusturica !

    RăspundețiȘtergere