hom meid

hom meid

miercuri, 24 iunie 2009

frunza teiului
„ Via U.D.R.–ului (Uzinele si Domeniile Resita) este plantata pe un deal traganat cu drumuri largi serpuitoare, care atrage atentia tuturora si are o intindere de 81 jugare cu o pivnita moderna, avand capacitatea de 5000 Hl. Cladita din beton in deal, are localitati pentru fermentatie si este iluminata cu acetylen. Vinul renumit se vinde in tara intreaga. Pomelnicul vizitatorilor acestei minunate pivnite si pozitie este foarte lung, a fost vizitata aproape de toti demnitarii tarii, si cine viziteaza Moldova-Noua, nu pierde ocaziunea, sa viziteze si aceasta pivnita ca din povesti si sa guste vinurile albe cele mai bune : tramini, chabilis, burgund, gris, frunza teiului, rizling italian, fetita si negrul cabernet.

Butoiul cel mare din pivnita contine 14.734 litri si in intreaga pivnita actualmente se pastreaza si se pretocesc mereu 40 vagoane vin.”

... scria Alexandru Moisi in "Monografia Clisurii" publicata la 1938, Libraria Romaneasca - Oravita.

Sansa mi-a suras ieri, cand am dat nas in dop cu o sticla prafuita, cu depuneri in interior si cu "crestetul" sigilat in smoala, caracteristici deloc atragatoare in ochii unei dudui, dornice de un sprit romantic la ceas de seara :) . Cu regret (aparent) am renuntat la farmecele (deh, trecatoare! :) feminine, in favoarea noii descoperiri si a povestiilor tesute in jurul faimoasei podgorii din care provine.

Pe scurt : vinul e produs si imbuteliat in 1942 in podgoria din Moldova Noua, Caras-Severin, pe dealuriile insorite aflate in vecinatatea apelor Dunarii, din soiul alb de struguri denumit "frunza teiului" (actualmente disparut).

Din vechea colectie a cramei (infiintata si detinuta pana in 1948 de UDR) au mai ramas aproximativ 30 de sticle, intre care sunt si 4 cu vin produs din soiul frunza teiului.

Si sa nu uit ce spunea intr-un articol Cosmin Zidurean :

„Trimiterile olfactive ca si cele olfacto-gustative determinate de perceptiile retronazale, sunt spre florile de salcam (ce vin spectaculos se facea la Moldova Noua intr-o vie care nu mai este!), de piersic, tei, trandafir, caprifoi, muscata ori cirese negre, coacaze, zmeura, mure, alune, banane, migdale si cate si mai cate.”

4 comentarii:

 1. Daca as fi un magnat excentric, as colectiona numai vinuri disparute. Cum nu sunt, colectionez doar vinuri care ar trebui sa dispara. Vad in lista: "Fetita si negrul cabernet". Asta parca e titlul unui roman de aventuri.
  Bravo moncher!

  RăspundețiȘtergere
 2. Ceva vinuri vechi se gasesc si in podgoria Minis-Maderat,in pivnitele celor de la SCDDV Minis.Cele mai vechi sunt din 1924 daca nu ma insel.Conteaza faptul ca aceste vinuri nu se gasesc in multe locuri la vanzare,deci caracterul ,,comercial'' nu este foarte prgnant ca in cazul altor producatori care vor sa vanda vinuri de colectie dar sunt foarte agresivi in piata.Vinurile se gasesc si pe vinuri-vinuri.ro

  RăspundețiȘtergere
 3. Frunza Teiului nu cred ca a disparut... In Ungaria exista acest soi care chiar asa se numeste. Este unul din soiurile de baza din regiunea Tokaj.

  RăspundețiȘtergere
 4. A disparut din sortimentul specific al podgoriei Moldova Noua, la fel ca si majarca si creatza. De fapt intreaga podgorie s-a "evaporat" din prostia si lacomia postdecembrista.

  RăspundețiȘtergere