hom meid

hom meid

joi, 14 mai 2009

Prin Serbia (episodul 3)


Se pare totusi ca, "aberatiile" mele au avut efect, Vali Ceafalau a dezvaluit si numele celor doi producatori seriosi intalniti de el in cadrul targului de vinuri de la Belgrad, intamplator sau nu, cei de la Mackov Podrum fiind prezenti si la festul din Vrsac, la care am participat cu cativa amici.

Numele acestui producator suna simpatic tradus in romaneste : Pivnita Motanului (podrum = pivnita), de altfel maestrul Cristi Boerean preciza intr-un comentariu pe vinul.ro, prezenta regionalismului "podrum" in mediul rural din Banatul romanesc. In zona in care locuiesc e folosit frecvent acest cuvant atat de romani cat si de minoritatea sarba conlocuitoare, pivnita fiind un spatiu indispensabil oricarui posesor de casa, mai mult sau mai putin iubitor de vin :) .

Revenind la Pivnita Motanului, nu pot sa nu imi amintesc de vinurile lor albe (Chardonnay, Blanc de blanc), vinuri elegante cu arome florale distincte, la preturi mai mult decat rezonabile (undeva la 3.5-4 euro/sticla).

Totusi surpriza lor a fost un Portugieser ( in spatiul ex-yugoslav se foloseste denumirea Portugizer), din productia anului 2008, un vin tanar (mlado vino) insotit de o fraza promo faina : "znati piti, znati ziveti" adica pe intelesul nostru " stii sa bei, stii sa traiesti" :)

Un vin facut in stilul beaujolais-ului de la "frantzuji", cu o culoare rosie rubinie, proaspat si rafinat avand o persistenta placuta si un gust intens, fructos, cu tonuri de zmeura; pretul de 5 euro/sticla fiind mai mult decat rezonabil.

In urma discutiilor cu producatorul, am sesizat situatia delicata in care se afla vinificatorii sarbi, lipsiti de o legislatie specifica (nu folosesc denumirea de origine controlata, doar cea de indicatie geografica, si asta in putine cazuri) si cu o economie serios afectata in ultimul deceniu; majoritatea celor prezenti la festival find interesati de o promovare a propriilor produse in Romania . O experienta ce merita incercata, zic eu, cu gandul la Provino-ul resitean sau de ce nu la Vinexpertul bucurestean ;) .










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu