hom meid

luni, 29 august 2011
Tămâioasă neagră
În diverse comentarii şi postări am mai pomenit de soiul ăsta, un soi care m-a cucerit si mi-a dat un imbold să încerc cultivarea lui pe propria-mi "moşie".
Tămâioasa neagră sau crna tamianika (în limba sârbă) este o varietate de muscat, foarte rar cultivată în Europa, la fel ca şi muscatul krokan (varietate albă), care mai poate fi întălnit şi degustat doar la Pearl Island, o insulă situată pe râul Tisa, porţiunea care străbate Serbia.
Ambele varietăţi au supravieţuit datorită pasiunii lui Tito (preşedintele fostei R.S.F. Yugoslavia) pentru vinurile dulci şi pentru stilul de viaţă hedonist. Pasiune atât de mare, încât tătucul comunismului yugoslav hotărăşte înfiinţarea unei şcoli de horticultură la Negotin (capitala românilor din Valea Timocului), axată doar pe cercetarea tămâioasei negre. De altfel e şi singurul loc unde se mai cultivă şi vinifică acest soi.
Personal l-am încercat prima oară la un festival mic de vinuri, în compania producătorului Panici Zeljko (se citeşte Jelco, cel din fotografia nr.4) un tip simpatic şi comunicativ, cu mamă de naţionalitate vlahă (cum li se mai spune românilor de cealaltă parte a Dunării).
Vinul este dulce, de desert, cu o tărie alcoolică de 16% vol. naturală, fără adaos de must, mistel sau distilat, bine integrată în corpul vinului. Parfumul este extraordinar, efectiv inundă camera după desfacerea sticlei, o combinaţie de tămâie, flori de lemn dulce, extract de mirt şi aroma de muscat. Gustul şi postgustul este pe măsura nasului, o avalanşă de senzaţii gustative greu de descris, dar uşor de înţeles din perspectiva foştilor preşedinţi hedonişti.
În a patra fotografie, destul de ştearsă (aparţinând aceluiaşi domn Panici) se distinge un ciorchine din acest soi, cu boabe rare (deşi nu sunt meiate sau mărgeluite) cu pedunculul şi ramificaţiile roşiatice spre vineţiu, diferit de Rara (Băbeasca) Neagră de la noi, cu care aş fi fost tentat să îl compar. Producţia este foarte mică (deşi este un soi autofertil), undeva între 2 şi 3 tone la hectar, fapt pentru care, cred eu, nu s-a răspândit în cultură. Conţinutul pieliţei în substanţe colorante este redus, culoarea vinului bate spre roşu deschis cu nuanţe cărămizii.
Eticheta e simplă şi sugestivă, cădelniţa folosită la Liturghie te duce cu gândul la parfumul şi mireasma din vin, cât şi la frumuseţea actului de cult sau şi mai departe ... la darurile aduse Pruncului, de către magi in Betleem : "aur, smirnă si tămaie".
Pe lângă alte vinuri degustate de la acest producător, s-a strecurat şi o răchie (rakija sau raki în turceşte) produsă din tescovina de crna tamianika, distilat care păstrează o parte din parfumul plăcut al strugurelui.
La noi în Moldova, busuioaca mai e denumită popular şi tămâioasă neagră, probabil tot de la asocierea cu mirosul de tămăie şi de la utilizarea vinului în scopuri liturgice.
vineri, 15 iulie 2011
A venit vara, bine-mi pare ! via este deja mare !
Rautatea oamenilor e fara de margini. Butasul de Rhein Riesling a fost rupt de o talpa bine plasata. Din fericire calitatea germana si un portaltoi viguros da o noua sansa plantei.
Un exemplar de Rulander (Pinot Gris, denumirea utilizata la noi) plantat la mijlocul lui aprilie 2011 si gata de a sustine primul ciorchine. Clona 2/15 Gm asigura o acumulare mare de zahar si o rezistenta buna la seceta.
Smochinul face casa buna cu Sauvignon Blanc-ul de la Murfatlar. Multumesc celor care si-au facut pomana cu exemplarele de SB si Feteasca Alba de la statiune. Promit ca am sa ii tin cu must si apa de izvor in toamna care vine. :)
Rieslingul german si-a infipt bine radacinile in sud vestul Banatului, la fel ca si primii colonisti germani adusi acum 250 de ani de Maria Tereza. Din nefericire ultimii au fost dezradacinati in perioada comunista si inlocuiti cu tot felul de personaje tuciurii, adevarati paraziti ai societatii, mai nocivi decat filoxera pentru vie.
Al doilea an de viata si primul an de vinificat (sper). Conform "specialistilor" via tanara nu poate oferi vreun vin memorabil in primii ani de la plantare. Din cate imi aduc aminte, "tinerele" ofera experiente memorabile. Sa vedem daca se aplica si la vie. ;)
Un bondar ratacit la un capat de vie, dupa o sesiune extenuanta la bacalaureat si cu gandul la o vara "in alb" fara miasme publicitare !
Un exemplar de Rulander (Pinot Gris, denumirea utilizata la noi) plantat la mijlocul lui aprilie 2011 si gata de a sustine primul ciorchine. Clona 2/15 Gm asigura o acumulare mare de zahar si o rezistenta buna la seceta.
Smochinul face casa buna cu Sauvignon Blanc-ul de la Murfatlar. Multumesc celor care si-au facut pomana cu exemplarele de SB si Feteasca Alba de la statiune. Promit ca am sa ii tin cu must si apa de izvor in toamna care vine. :)
Rieslingul german si-a infipt bine radacinile in sud vestul Banatului, la fel ca si primii colonisti germani adusi acum 250 de ani de Maria Tereza. Din nefericire ultimii au fost dezradacinati in perioada comunista si inlocuiti cu tot felul de personaje tuciurii, adevarati paraziti ai societatii, mai nocivi decat filoxera pentru vie.
Al doilea an de viata si primul an de vinificat (sper). Conform "specialistilor" via tanara nu poate oferi vreun vin memorabil in primii ani de la plantare. Din cate imi aduc aminte, "tinerele" ofera experiente memorabile. Sa vedem daca se aplica si la vie. ;)
Un bondar ratacit la un capat de vie, dupa o sesiune extenuanta la bacalaureat si cu gandul la o vara "in alb" fara miasme publicitare !
duminică, 5 iunie 2011
Munca innobileaza pe om ?!
La intrebarea asta inca nu am gasit un raspuns sigur. Totusi cativa amici fiind invitati la o partida de sapat manual si ecologic, mi-au sugerat ca e mai bine sa ramai proletar la umbra vreunei terase, decat sa fi innobilat prin munca sub arsita soarelui.
Contrar proverbului : "toamna se numara bobocii", la vita de vie e valabil : "primavara se numara butasii porniti in vegetatie". Cu exceptia catorva surprize neplacute din partea unor producatori de material saditor, restul butasilor de vita nobila s-au pus pe treaba, emitand muguri, frunze si chiar inflorescente din care se vor dezvolta ciorchinii cu boabe.
In pozele facute la inceputul lui mai a.c., se disting (de sus in jos) : 1. o planta tanara (al doilea an) din soiul vranac, inainte de inflorire; 2. cateva plante din soiul tamaioasa neagra (tot in al doilea an de viata); 3. butas din soiul german huxelrebe (la maturitate are o acumulare fantastica de zahar in boabe) plantat de aproximativ trei saptamani; si poza nr. 4. un proletar rosu (doar la nivel de salopeta) in plina activitate de instalare a aracilor. :)
Abonați-vă la:
Postări (Atom)