hom meid

hom meid

miercuri, 15 ianuarie 2014

Pinot gris, rulander si iarasi Murfatlar

    Am ramas cu paharul de rulander in mana, de la postul trecut; un vin care se tine bine si dupa 38 de ani, aciditatea inca se face simtita, rest de zahar ridicat cum ii sade bine unui beerenauslese, probabil astea or fi secretul longevitatii acestui vin. Mirosul si gustul de boabe stafidite este cel predominant, personal is topit dupa asa ceva si nu ratez nici un vin pe care e mentionat CIB, adica cules la inobilarea boabelor (in varianta romaneasca) desi tot mai rar gasesti mentiunea pe vreo sticla. Surprinzator am gasit o grasa de la Vinia Iasi - CIB, cu note evidente de nuci + stafide, doar ca aciditatea nu sustinea restul prea mare de zahar, dupa un pahar vinul deja incepe sa fie gretos.

    Curiozitatea m-a impins sa plantez niste pinot gris achizitionat de prin zona Mosel (rulander cum l-au botezat nemtii) vara trecuta a fost al doilea an cu rod (si al treilea de la plantare), intr-adevar e un soi valoros, are o acumulare fantastica de zahar, dar de aici vine si pacostea : roiuri de viespi, albine, bondari si alte gaze colectoare de sugar, stau gramada pe ciorchini. Boabele sunt foarte adunate, astfel incat dintr-o combinatie de intepaturi si ploaie rezulta o instalare masiva a putregaiului, dar nu din cel nobil, deci adio CIB sau vin de gheata.

    Nu am reusit inca sa achizitionez sticla aia din 71 de pe okazii, dar am desfacut ceva asemanator, adica tot un pinot gris de la Murfatlar, demidulce din 2008, CT - cules tarziu, primit cadou acum cativa ani, probabil 16-18 lei. Un vin simpatic pentru cei care consuma lichide mai dulcege, bine echilibrat, nu da senzatia aia gretoasa gen grasa ieftina de la Cotnari, se simte miere, flori de tei, alte flori de pe camp, depinde de imaginatie si de asociere. Bun de cadou si de consum pe post de desert sau ca si insotitor. Are aproape 6 ani, nu da semne de oboseala, probabil in conditii de pivnita mai sta inca atat. Poza e copy/paste de pe un site rusesc, sticla si eticheta mea era identica.

    Asta din 1971 mai asteapta, cica e 120 de lei. La mai multe sticle achizitionate (diferite) pretul mai scade. Caut asociati pentru achizitie, poate ne pacalim impreuna. :)
2 comentarii:

  1. "Caut asociati pentru achizitie, poate ne pacalim impreuna. :)"

    Ne puteti da detalii?

    RăspundețiȘtergere
  2. Vinurile sunt scoase la licitatie pe okazii.ro. Cautati userul ”periamosanu” pe acest site, are aproximativ 30 de vinuri dintr-o colectie privata. Pretul mediu e de 120 lei/sticla, daca se achizitioneaza mai multe, se negociaza si pretul pt. fiecare. Eu as fi interesat de cateva exemplare; daca sunt mai multi amatori pt. o comanda comuna, cu atat mai bine d.p.d.v. financiar. Nu am certitudinea ca ar fi toate baubile, de asta am mentionat ”ne putem pacalii impreuna” !

    RăspundețiȘtergere