hom meid

hom meid

luni, 29 august 2011

Tămâioasă neagră






      În diverse comentarii şi postări am mai pomenit de soiul ăsta, un soi care m-a cucerit si mi-a dat un imbold să încerc cultivarea lui pe propria-mi "moşie".
     Tămâioasa neagră sau crna tamianika (în limba sârbă) este o varietate de muscat, foarte rar cultivată în Europa, la fel ca şi muscatul krokan (varietate albă), care mai poate fi întălnit şi degustat doar la Pearl Island, o insulă situată pe râul Tisa, porţiunea care străbate Serbia.
     Ambele varietăţi au supravieţuit datorită pasiunii lui Tito (preşedintele fostei R.S.F. Yugoslavia) pentru vinurile dulci şi pentru stilul de viaţă hedonist. Pasiune atât de mare, încât tătucul comunismului yugoslav hotărăşte înfiinţarea unei şcoli de horticultură la Negotin (capitala românilor din Valea Timocului), axată doar pe cercetarea tămâioasei negre. De altfel e şi singurul loc unde se mai cultivă şi vinifică acest soi.
      Personal l-am încercat prima oară la un festival mic de vinuri, în compania producătorului Panici Zeljko (se citeşte Jelco, cel din fotografia nr.4) un tip simpatic şi comunicativ, cu mamă de naţionalitate vlahă (cum li se mai spune românilor de cealaltă parte a Dunării).
      Vinul este dulce, de desert, cu o tărie alcoolică de 16% vol. naturală, fără adaos de must, mistel sau distilat, bine integrată în corpul vinului. Parfumul este extraordinar, efectiv inundă camera după desfacerea sticlei, o combinaţie de tămâie, flori de lemn dulce, extract de mirt şi aroma de muscat. Gustul şi postgustul este pe măsura nasului, o avalanşă de senzaţii gustative greu de descris, dar uşor de înţeles din perspectiva  foştilor preşedinţi hedonişti.
      În a patra fotografie, destul de ştearsă (aparţinând aceluiaşi domn Panici) se distinge un ciorchine din acest soi, cu boabe rare (deşi nu sunt meiate sau mărgeluite) cu pedunculul şi ramificaţiile roşiatice spre vineţiu, diferit de Rara (Băbeasca) Neagră de la noi, cu care aş fi fost tentat să îl compar. Producţia este foarte mică (deşi este un soi autofertil), undeva între 2 şi 3 tone la hectar, fapt pentru care, cred eu, nu s-a răspândit în cultură. Conţinutul pieliţei în substanţe colorante este redus, culoarea vinului bate spre roşu deschis cu nuanţe cărămizii.
    Eticheta e simplă şi sugestivă, cădelniţa folosită la Liturghie te duce cu gândul la parfumul şi mireasma din vin, cât şi la frumuseţea actului de cult sau şi mai departe ... la darurile aduse Pruncului, de către magi in Betleem : "aur, smirnă si tămaie".
     Pe lângă alte vinuri degustate de la acest producător, s-a strecurat şi o răchie (rakija sau raki în turceşte) produsă din tescovina de crna tamianika, distilat care păstrează o parte din parfumul plăcut al strugurelui.
      La noi în Moldova, busuioaca mai e denumită popular şi tămâioasă neagră, probabil tot de la asocierea cu mirosul de tămăie şi de la utilizarea vinului în scopuri liturgice.
    
     

5 comentarii:

  1. Pai pana va intra pe rod via ta, ar trebui sa te gandesti bine ce alarme, aruncatoare de flacari si mitraliere vei instala.

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) deja am instalat plasă pentru păsări şi câteva mine antifurăcioşi (mine de la creioane evident, bine ascuţite ... să nu intre pe fir cei de la arme si muniţii :).
    Deja sunt strugurei la aproape fiecare plantă, dar insuficenţi pentru a fi vinificaţi separat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai sa facem un schimb (si de experienta) candva, ca tare mi-ar placea sa gust si eu din negricioasa asta. Mergi des "dincolo", se gaseste? Cat costa?
    Iar am fost azi pe la Pietroasele, printre altele am luat si grasa aia din '94..o mai tin cateva zile sa ma uit la ea :)

    RăspundețiȘtergere
  4. De la festival l-am luat cu 10 euro, la producător e 7 euro. Oraşul Negotin e cam departe de mine, chiar aproape de graniţa cu Bulgaria (la 30 de km de Calafat). Recent am stors şi ultima sticlă din cutia luată acum 2 ani. Eu ţin legătura cu "tovarăşul" Panici şi la sfârşitul lui octombrie o să îi fac o vizită "de lucru", o să te semnalizez eu pe mess. înainte.
    Nu ţine prea mult (la) grasa aia, că o să te calce hoţii. ;)
    Are 17 ani ... numai bună ! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma declar interesat 100% :) Iar daca s-o intampla sa am drum prin Calafat, dau un semn sa-mi dai ceva recomandari cum si unde trebuie sa ajung la Negotin. Sa-mi zici daca te intereseaza ceva in mod special la care pot avea acces mai usor, vechituri de la Pietroasele (ca despre 2010..am vazut cu ochii mei - totul e la pamant, i-a batut grindina saptamana trecuta) sau altceva.
    Cat despre Grasa, chiar ca e buna de dezvirginat, am cateva preumblari zilele astea, dar in week-end nu cred sa mai scape.

    RăspundețiȘtergere