hom meid

hom meid

duminică, 15 mai 2011

Sfintii de gheata au trecut prin vie




      In traditia populara din Germania, Austria, Olanda, Polonia sau Belgia, perioada 10 - 15 mai a fiecarui an, corespunde cu celebrarea a cinci episcopi si mireni crestini, martirizati in secolele IV - V d.C, denumiti sfintii de gheata.
      In aceste zile iarna poate avea ultimele rabufniri, zapada, ingheturi sau grindina violenta; pentru ca in partea a doua a lunii, soarele si caldura sa isi intre total in drepturi, agricultorii putand transplata legumele si florile in camp deschis.
      Din pacate anul acesta vita de vie a platit tribut iernii, in mai multe regiuni din lume s-au inregistrat pe timpul noptii temperaturi de -4 chiar si -5 grade C. Mugurii si frunzele tinere sunt afectate de temperaturi incepand cu 0,8 gr.C, pentru ca la -1, -2 are loc distrugerea totala prin inghet.
      Cea mai afectata tara viticola de pana acum este Germania, unde sunt estimate pierderi de pana la 50% din productie in unele regiuni, in special in zona Rhinului. Si in California au fost inregistrate temperaturi negative, cu pierderi de lastari si inflorescente si implicit de productie, mai ales la soiurile rosii de vin (fotografiile de mai sus sunt  de la doi producatori din CA, printre care si Tablas Creek Wineyard).
      De la producatorii nostri nici o veste, posibil sa nu fi fost ingheturi; aici in sud vest au fost cateva nopti cu + 3, 4 gr.C., asa ca, cei de la Recas au putut dormi linistiti.
      Iata ca, dupa un an 2010 foarte dificil atat calitativ, cat si cantitativ din cauza precipitatiilor abundente, 2011 isi face debutul cu surprize neplacute in randul viticultorilor, cu repercursiuni si asupra noastra a consumatorilor finali, prin cresterea pretului la vinurile de calitate si o posibila alta invazie de vin prost importat din "Lumea Noua".
  
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu